tortilla meksykanska wegetarianska
Dania wegetariańskie

Wege tortilla meksykańska

Coraz więcej mówi się o tym, że należy ograniczać spożywanie mięsa. Ja robię to już od dawna i zamierzam kontynuować. Mam nadzieję, że Wam – tak jak mnie – nie będzie zupełnie w tym daniu brakowało „wkładki” mięsnej, bo wiem, że dania meksykańskie wielu z nas kojarzą się nierozerwalnie z mielonym mięsem. Ale nie bądźmy sztampowi, śmiało wyrzucajmy mięso z naszego menu, kombinujmy, próbujmy nowych smaków! 🙂 Niech wege tortilla zagości na naszych stołach! 🙂

Składniki na 4 placki

  • 1/2 pora
  • pół małej cukinii
  • połówka papryki (można zamienić na jakąś ostrą paprykę, np. jalapeño wtedy danie będzie pikantniejsze)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • pół puszki fasoli
  • 4 placki tortilli
  • ser według uznania (u mnie: 2 plasterki na placek)
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, cynamon, pieprz ziołowy, sól i pieprz czarny
  • olej do podsmażenia

Przygotowanie

  1. Por przekrajamy wzdłuż na pół a następnie każdą połówkę także tniemy na pół i kroimy na małe kawałki.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni.
  3. Por szklimy a w międzyczasie tniemy na małe kawałki cukinię i paprykę.
  4. Dodajemy paprykę i cukinię na patelnię z porem i całość podsmażamy, dodajemy sól i pieprz.
  5. Nagrzewamy piec do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  6. Do warzyw dodajemy przyprawy. Jeśli chodzi o ilość – tyle, ile lubicie. Jeśli zależy Wam na ostrym smaku to wsypcie dużo ostrej papryki :). Poza nią dodajemy także wszystkie inne przyprawy, czyli paprykę słodką, cynamon, pieprz ziołowy i czarny oraz sól. Wszystko smażymy razem przez kilka minut.
  7. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia (można go zrosić olejem, ale nie jest to konieczne). Na nim układamy placek – na jednej z jego połówek układamy 2 plasterki sera obok siebie, następnie na nie nakładamy 1/4 naszego farszu. Placek składamy na pół i przyklepujemy.
  8. Tak przygotowane placki wkładamy do piekarnika i zapiekamy 6-8 minut – ser idealnie się rozpuści, a tortilla nabierze przyjemnej chrupkości :).

Podpieczone placki możemy z powodzeniem jeść solo albo z jakąś surówką, ja podałam je z pomidorkami koktajlowymi. Bardzo lubię je także z majonezem (tak, tak, wiem, że to sam tłuszcz, ale jaki smaczny :D). Tak więc śmiało możecie tortille podać z tym, co aktualnie macie w lodówce (moja ulubiona opcja) lub po prostu zjeść bez dodatków :). Aaa, żeby było zdrowiej – możecie wymienić placki pszenne na pełnoziarniste! Pamiętajcie, wege tortilla to danie, które każdy da radę przyrządzić.

Jeśli lubisz dania z fasolą, sprawdź przepis: kotlety z fasoli czerwonej. Polecam!

5 2 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
2 lat temu

Wygląda smakowicie 😋