zapiekanka z bobem
obiad wege

Zapiekanka z ziemniaków i bobu

Bób w mojej kuchni to nowość. To danie to chyba druga potrawa, która z nim przygotowałam. Nie odgrywa on tu roli wiodącej, ale niewątpliwie nadaje charakteru. Zapiekanka jest idealna na rodzinny obiad – z podanych ilości składników spokojnie wykarmicie czteroosobową rodzinę.

Składniki

  • około kilogram ziemniaków
  • 2 garści bobu
  • pół bakłażana
  • 2 cebule
  • puszka pomidorów
  • kilka gałązek rozmarynu
  • przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, lubczyk, papryka ostra i słodka wędzona
  • odrobina oleju lub oliwy
  • opcjonalnie: ser żółty (bez niego danie będzie wegańskie, można też dodać wegański zamiennik sera) 

Przygotowanie

  1. Bób gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie.
  2. Ziemniaki obieramy i podgotowujemy przez około 7 minut.
  3. Bakłażana kroimy w plasterki (ja mój dodatkowo przekroiłam na pół) – obficie posypujemy je solą, papryką słodką i pieprzem ziołowym, odczekujemy około 15 minut.
  4. Kolejny krok to pokrojenie cebuli w piórka.
  5. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju/oliwy a następnie warstwami układamy ziemniaki, bakłażana, cebulę i bób oraz pomidory z puszki (wraz z sosem z tejże puszki) przesypując przyprawami.
  6. Na górę dajemy kilka gałązek rozmarynu.
  7. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez minimum 20 minut.
  8. Następnie zdejmujemy pokrywkę, ściągamy rozmaryn i na wierzch zapiekanki układamy na wierzchu ser (jest to opcjonalne, ale pyszne:) ) i pieczemy 5-10 minut.

Zapiekanka jest już gotowa do podania, smacznego!

 

Może to Cię zainteresuje...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o