Bób w mojej kuchni to nowość. To danie to chyba druga potrawa, która z nim przygotowałam. Nie odgrywa on tu roli wiodącej, ale niewątpliwie nadaje charakteru. Zapiekanka jest idealna na rodzinny obiad – z podanych ilości składników spokojnie wykarmicie czteroosobową rodzinę.
Składniki
- około kilogram ziemniaków
- 2 garści bobu
- pół bakłażana
- 2 cebule
- puszka pomidorów
- kilka gałązek rozmarynu
- przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, lubczyk, papryka ostra i słodka wędzona
- odrobina oleju lub oliwy
- opcjonalnie: ser żółty (bez niego danie będzie wegańskie, można też dodać wegański zamiennik sera)
Przygotowanie
- Bób gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie.
- Ziemniaki obieramy i podgotowujemy przez około 7 minut.
- Bakłażana kroimy w plasterki (ja mój dodatkowo przekroiłam na pół) – obficie posypujemy je solą, papryką słodką i pieprzem ziołowym, odczekujemy około 15 minut.
- Kolejny krok to pokrojenie cebuli w piórka.
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju/oliwy a następnie warstwami układamy ziemniaki, bakłażana, cebulę i bób oraz pomidory z puszki (wraz z sosem z tejże puszki) przesypując przyprawami.
- Na górę dajemy kilka gałązek rozmarynu.
- Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez minimum 20 minut.
- Następnie zdejmujemy pokrywkę, ściągamy rozmaryn i na wierzch zapiekanki układamy na wierzchu ser (jest to opcjonalne, ale pyszne:) ) i pieczemy 5-10 minut.
Zapiekanka jest już gotowa do podania, smacznego!