szałwia lekarska

Szałwia lekarska – korzyści zdrowotne i kulinarne

Szałwia lekarska (Salvia officinalis) to zioło z rodziny jasnotowatych, które pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Rośnie dziko na suchych terenach, zwłaszcza w rejonach o łagodnym klimacie, takich jak północna Afryka, południowa Europa i zachodnia Azja. Obecnie szałwia jest uprawiana na całym świecie ze względu na jej popularność jako zioło lecznicze i kulinarno-zapachowe.

rozmaryn - zioło

Rozmaryn – zastosowanie w kuchni i ziołolecznictwie

Rozmaryn jest szerzej znany ze względu na jego wyraźny, nieco cytrusowo-mentolowy zapach i charakterystyczny, mocny smak, nie każdy jednak ma wiedzę na jego temat, która pozwoliłaby wykorzystać 100% jego możliwości. Chciałabym przybliżyć Wam tę popularną i lubioną roślinę i zachęcić do częstego stosowania z uwagi na szereg korzyści.

zastosowanie oregano

Do czego używać oregano?

Jestem pewna, że wiesz, że oregano jest pyszne, ale czy znasz różnorodne możliwości jego wykorzystania? Czy wiecie, że oregano można stosować w celu wzmocnienia smaku potraw, złagodzenia łagodnego bólu, zmniejszenia stanu zapalnego i poprawy nastroju? Oregano to pyszna przyprawa, którą można wykorzystać na wiele różnych sposobów o których być może …

bazylia w kuchni

Bazylia: 5 sposobów na wykorzystanie bazylii w kuchni

Bazylia to coś więcej niż tylko dodatek do pesto Bazylia to roślina, której wiele osób używa nie tylko do pesto. Może być używana do gotowania lub jako zioło w sałatce. Może być również stosowana jako naturalny środek na powszechne dolegliwości, takie jak kaszel, przeziębienie i ból gardła. Bazylia jest bogata …

właściwości mięty

Mięta – orzeźwienie i zdrowie

Lato, lato… Lato w pełni. No, może bliżej jego końca niż dalej, ale zaraz, zaraz… 🙂 Prognozy na wrzesień są bardzo optymistyczne! Podobno prognozy długoterminowe to raczej wróżenie i nie ma wielkiej pewności co do ich sprawdzalności. Jednak jeśli faktycznie się sprawdzą, to chyba nikt nie będzie narzekał 🙂 Na …