Szałwia lekarska (Salvia officinalis) to zioło z rodziny jasnotowatych, które pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Rośnie dziko na suchych terenach, zwłaszcza w rejonach o łagodnym klimacie, takich jak północna Afryka, południowa Europa i zachodnia Azja. Obecnie szałwia jest uprawiana na całym świecie ze względu na jej popularność jako zioło lecznicze i kulinarno-zapachowe.
Rozmaryn – zastosowanie w kuchni i ziołolecznictwie
Rozmaryn jest szerzej znany ze względu na jego wyraźny, nieco cytrusowo-mentolowy zapach i charakterystyczny, mocny smak, nie każdy jednak ma wiedzę na jego temat, która pozwoliłaby wykorzystać 100% jego możliwości. Chciałabym przybliżyć Wam tę popularną i lubioną roślinę i zachęcić do częstego stosowania z uwagi na szereg korzyści.
Do czego używać oregano?
Jestem pewna, że wiesz, że oregano jest pyszne, ale czy znasz różnorodne możliwości jego wykorzystania? Czy wiecie, że oregano można stosować w celu wzmocnienia smaku potraw, złagodzenia łagodnego bólu, zmniejszenia stanu zapalnego i poprawy nastroju? Oregano to pyszna przyprawa, którą można wykorzystać na wiele różnych sposobów o których być może …
Bazylia: 5 sposobów na wykorzystanie bazylii w kuchni
Bazylia to coś więcej niż tylko dodatek do pesto Bazylia to roślina, której wiele osób używa nie tylko do pesto. Może być używana do gotowania lub jako zioło w sałatce. Może być również stosowana jako naturalny środek na powszechne dolegliwości, takie jak kaszel, przeziębienie i ból gardła. Bazylia jest bogata …
Mięta – orzeźwienie i zdrowie
Lato, lato… Lato w pełni. No, może bliżej jego końca niż dalej, ale zaraz, zaraz… ð Prognozy na wrzesień są bardzo optymistyczne! Podobno prognozy długoterminowe to raczej wróżenie i nie ma wielkiej pewności co do ich sprawdzalności. Jednak jeśli faktycznie się sprawdzą, to chyba nikt nie będzie narzekał ð Na …