zupa krem
obiad wege

Zupa krem z dyni

Co  zrobić z połową dyni, która została po przygotowaniu gulaszu? To oczywiste! Warto wtedy przygotować jedno z najpopularniejszych dań z dyni – zupę! Kremową, rozgrzewającą, złocistą, jesienną.

Składniki

  • pół małej dyni (w moim przypadku: dynia hokkaido)
  • 1 cebula
  • trochę pora (opcjonalnie – mnie akurat został w lodówce, to go wykorzystałam)
  • 0,5-0,7 litra bulionu lub kostka bulionowa (ja użyłam wegańskich, 1,5 sztuki)
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy (lub inny tłuszcz do smażenia)
  • dużo kurkumy
  • papryka ostra w proszku
  • pieprz ziołowy
  • sól i pieprz czarny

Przygotowanie

  1. Kroimy cebulę i pora, następnie szklimy je na patelni. Jeśli zupę planujemy gotować w garnku z grubszym dnem, to szklimy w tym samy garnku – ja praktycznie zawsze tak robię. Dodajemy pieprz.
  2. Wrzucamy pokrojony (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek i wszystko smażymy kilka minut.
  3. Do zeszklonych warzyw dodajemy bulion lub wodę (ilość zależy od wielkości dyni) i kostki (kostkę – to zależy od rodzaju kostki i tego, na ile mililitrów wody jest przeznaczona).
  4. Kroimy dynię. Dyni hokkaido nie musimy obierać ze skórki i to jest jej ogromny plus 🙂
  5. Dynię wrzucamy do bulionu, dodajemy przyprawy.
  6. Gotujemy 40 minut lub dłużej – to zależy od rodzaju dyni oraz kawałki, na które ją pokroimy.
  7. Po ugotowaniu i delikatnym przestudzeniu, zupę blendujemy.

Krem z dyni – jak każdy krem – można podać z grzankami i/lub ziarnami. Ja wybrałam prażone ziarna dyni i słonecznika.

krojenie dyni to trudna sprawa, ale nic to, że te kawałki nie są idealne 😉

Może to Cię zainteresuje...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o