Zupy to dla niektórych nieodłączny element obiadu, stanowiące pierwszą jego część. Dla mnie sycąca i pożywna zupa (zwłaszcza krem) może stanowić także samodzielny obiad lub kolację. To bardzo zdrowy i rozgrzewający posiłek. Dla mnie poza samym smakiem liczy się to, żeby zupa była prosta i szybka w przygotowaniu – i tak powstał przepis na zupę krem z marchewki i dyni.
Składniki
- 1 średnia dynia,
- 4 duże marchewki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr szklanki bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka curry,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki.
Sposób przygotowania
- Dynię, marchewki, cebulę oraz czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku podgrzej olej lub oliwę, dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zeszklone.
- Dodaj dynię i marchewki do garnka. Wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty.
- Dodaj bulion warzywny, curry i cynamon. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut, aż dynia i marchewki będą miękkie.
- Zblenduj zupę na gładki krem przy użyciu blendera kielichowego lub ręcznego.
- Wymieszaj śmietankę z zupą i podgrzej przez kolejne 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Zupę z marchewki i dyni najlepiej podać posypaną świeżą pietruszką lub z grzankami.
Zupę krem z dyni przygotujesz w około 45 minut. Duży wpływ na smak zupy będzie miał zastosowany w niej bulion. Ja ułatwiam sobie przygotowania i bulion tworzę z kostek warzywnych bio (100% suszone warzywa). Bardzo dobrze nadaje się do zup kremowych i posiada właściwą esencję smakową 🙂 Smacznego!
A tutaj znajdziesz mój inny przepis na zupę krem z dyni. Może zainteresuje Cię także błyskawiczna przegryzka z marchewki: Marchewkowa przekąska.