Kiedy myślimy o czekoladzie, nasze myśli zazwyczaj prowadzą do całych tabliczek, pralinek czy gorącego kakao przygotowanego w chłodny dzień. Jednak czekolada, ten wszechstronny składnik, ma znacznie więcej do zaoferowania w różnorodnych wariantach oraz formach. Wyobraź więc sobie, że Twoje ulubione desery są teraz jeszcze lepsze, bo pokryte smakowitą czekoladową polewą lub wzbogacone o czekoladowy akcent, który zachwyci każde, nawet najbardziej wybredne podniebienie. Brzmi naprawdę kusząco? Z całą pewnością!
Czekolada – królowa deserów
Czekolada, od wieków uwielbiana przez smakoszy na całym świecie, jest nie tylko przysmakiem samym w sobie, ale również cudownym dodatkiem do wielu deserów zarówno tych słodkich, jak i tych podawanych w formie bardziej wytrawnej. Jej unikalny, a jednocześnie bardzo głęboki smak dodaje charakteru wielu potrawom i sprawia, że są one jeszcze bardziej wyjątkowe, wykwintne i wyrafinowane.
- Torty
Wyobraź sobie puszysty biszkopt przekładany kremem czekoladowym, polewany gęstym, czekoladowym sosem i udekorowany wiórkami czekolady. Nie ma nic lepszego niż kawałek takiego tortu podany na deser! Żadne słodkie danie nie może się równać z doskonale przygotowanym tortem zawierającym najlepszą gatunkowo czekoladę. - Lody
Czy można sobie wyobrazić lepsze lody niż te z dodatkiem czekolady? Czekoladowe kawałki, polewy, sosy – wszystko to sprawia, że zwykłe lody stają się czekoladowym rajem. - Ciasteczka
Popularne ciasteczka owsiane czy maślane nabierają zupełnie nowego charakteru, gdy dodamy do nich czekoladowe kawałki czy polewę. Ciasteczka mogą mieć czekoladowe nadzienie w formie drobnych kawałków lub płynnej lawy. Wybór należy do Ciebie! - Muffiny
Czekoladowe muffiny to klasyka, ale co powiesz na waniliowe babeczki z czekoladowymi kawałkami lub czekoladowym sercem? Ograniczeniem jest wyłącznie wyobraźnia, lecz z pewnością muffiny nie mogą obejść się bez dodatku w postaci czekolady.
Klasyczne desery w nowej, czekoladowej odsłonie
Kiedy myślimy o naszych ulubionych deserach, często wyobrażamy sobie je w tradycyjnej postaci znanej od wielu lat i przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Jednak dodanie czekolady może całkowicie odmienić ich smak i charakter, jednocześnie podkreślając to, co w tradycyjnych sposobach pieczenia najlepsze.
- Tiramisu
Zastąp klasyczne biszkopty ciasteczkami o smaku czekolady. W masie serowej użyj kakao i wiórek gorzkiej czekolady. Całość posyp kakao i wiórkami czekolady. Efekt? Prawdziwie czekoladowe tiramisu o głębokim smaku i aromacie! - Panna cotta
Tradycyjna panna cotta nabiera głębi, gdy dodamy do niej czekoladową polewę. Możesz też przygotować czekoladową wersję tego deseru, dodając kakao do głównego składnika. - Sernik
Ten na zimno z czekoladowym spodem to coś, co z pewnością zachwyci każdego miłośnika czekolady. Możesz też dodać czekoladowe kawałki do masy serowej, tworząc dwukolorowy efekt. Czekolada doskonale nadaje się również na polewę do sernika.
Wykorzystanie czekolady w mniej tradycyjnych deserach
Czekolada jest na tyle uniwersalna, że może zostać włączona do wielu deserów, o których byśmy nawet nie pomyśleli. Oto kilka mniej tradycyjnych sposobów, by wprowadzić czekoladowy akcent do Twojego menu:
- Beza
Mimo że pieczenie bezy może sprawiać nieco kłopotu niewprawionym, dobrze przekonać się do podjęcia samodzielnych prób. Po poznaniu kilku podstawowych zasad i nabraniu wyczucia przygotowanie bezy o idealnej konsystencji okazuje się możliwe. Dodaj do masy kakao, a odmienisz klasyczny biały odcień bezy, czym zaintrygujesz częstujących się ciastem. - Tarty
Czekoladowy spód tarty w połączeniu z owocami, takimi jak maliny czy truskawki, to prawdziwy rarytas. Kontrast między słodką czekoladą a kwaśnymi owocami jest nieziemski. Zupełnie nowa postać tarty zachwyci największych smakoszy, którzy poszukują coraz bardziej wyjątkowych i niespotykanych wcześniej receptur. - Crepes
Naleśniki przekładane czekoladowym sosem lub kremem, a następnie skropione dodatkową czekoladą na wierzchu, to coś, co każdy musi spróbować przynajmniej raz w życiu. Doskonale nadają się na smakowity deser, lecz również dobrze sprawdzą się w postaci słodkiego śniadania dla całej rodziny. - Pudding ryżowy
Tradycyjny pudding ryżowy może zostać wzbogacony o czekoladowy posmak poprzez dodanie kakao lub stopionej czekolady do mieszanki.
Czekolada to niewątpliwie jeden z najbardziej wszechstronnych składników w świecie deserów. Może stać się główną gwiazdą potrawy lub delikatnie ją podkreślić. Jej obecność w wielu tradycyjnych i nowatorskich deserach świadczy o tym, jak bardzo jest ceniona wśród cukierników i smakoszy na całym świecie. Bez względu na to, czy jesteś wielkim fanem czekolady, czy po prostu lubisz od czasu do czasu coś słodkiego, z pewnością znajdziesz dla siebie coś w czekoladowych odsłonach znanych deserów. Jeśli więc chcesz dodać do swojego życia trochę słodkości, nie bój się eksperymentować z czekoladą – rezultaty mogą Cię zaskoczyć!