sznycle z indyka
Dania na szybko Obiady Popularne przepisy

Sznycle z indyka duszone z cebulą

To jest to co lubię! Niewiele pracy dzięki której powstaje przepyszne danie! Działania zajmują jakieś 15 minut, potem trzeba trochę poczekać aż mięso się poddusi i gotowe! Jestem wielką fanką gotowych mieszanek kasz z pewnej firmy. Mieszanka, której użyłam zawiera między innymi suszone pomidory, które tak uwielbiam, a które dodatkowo podkręciły smak obiadu. Mięso z cebulą przygotowałam na dość dużej patelni, zbyt mała może Wam utrudnić zadanie. Myślę, że sznycle z indyka przypadną Wam do gustu, a najlepszy sposób, by się o tym przekonać, to… wizyta w kuchni i przygotowanie tego dania!

Składniki (porcja dla 2 osób)

  • sznycle z indyka – 1 opakowanie
  • 3 małe cebule – u mnie to mix cebuli białej i czerwonej
  • olej do smażenia – użyłam rzepakowego
  • sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra, lubczyk suszony
  • dodatek, z którym chcemy podać nasze danie – ja użyłam gotowego miksu kaszy, który bardzo lubię 🙂

Przygotowanie indyka z cebulą

  1. Cebulę i mięso myjemy.
  2. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni dodając pieprz i sól.
  3. Mięso kroimy na kawałki o wymiarach 1-3 cm na 1-3 cm (tak bardzo mniej więcej, bo tak naprawdę możecie pokroić jak chcecie 😉 ).
  4. Indyka dorzucamy do zeszklonej cebuli i wsypujemy wszystkie przyprawy w ilości według uznania.
  5. W tak zwanym międzyczasie gotujemy to, z czym chcemy podać nasze mięso – może to być ryż, makaron, soczewica, komosa ryżowa itd. Co kto lubi!
  6. Do indyka wlewamy około 1/4 szklanki wody, przykrywamy i dusimy około godziny.
  7. Podajemy i czekamy na wyrazy uznania 🙂

A co do tego?

Nie jest to konieczne, ale całość można podać z sałatką z roszponki i ogórka.

4.1 13 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
Aga
1 rok temu

Mam pytanie, czy jeśli indyka gotujemy za długo to robi się twardy?