zdrowy obiad
Dania wegetariańskie Obiady

Frytki z batatów i smażony ser

To baaaaardzo pożywny i smaczny obiad. Ma w sobie wszystko, czego oczekuję: warzywka, coś sycącego i ciekawy smak. Po takiej porcji nikt nie pozostanie głodny!

Składniki

Dla dwóch osób będą Wam potrzebne:

DO PRZYGOTOWANIA FRYTEKfrytki z batatów

  • 1 duży batat (lub 2 mniejsze)
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • rozmaryn (najlepiej świeży, ale suszony również będzie dobry)
  • papryka ostra

DO PRZYGOTOWANIA SERA

  • ser do smażenia – ja smażyłam 1/2 sera pleśniowego (troszkę się rozwalał, ale smak to zrekompensował) i 3 niezbyt duże, ale grube na około centymetr plasterki sera żółtego; możecie użyć takiego sera, na jaki macie ochotę, najlepiej chyba sprawdza się tzw. ser salami, bo jego kawałki mają odpowiednią wielkość; ja akurat użyłam zwykłej goudy
  • zarodki pszenne (można wymienić na bułkę tartą, ale będzie mniej zdrowo 😉 )
  • jajko
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • olej lub oliwa do smażenia

DO PRZYGOTOWANIA SAŁATKI

  • sałata (u mnie roszponka, ale nadaje się każda)
  • małe pomidorki
  • ocet balsamiczny (jeśli ktoś go nie lubi, to można wymienić na oliwę z oliwek)
  • przyprawy według uznania – sam pieprz czarny może wystarczyć w zupełności

Przygotowanie:

Od razu uprzedzam, że najbardziej pracochłonna czynność to pokrojenie batatów. Gdy to zrobicie – reszta pójdzie już błyskawicznie!

Moje niedawne odkrycie – pyszne batatowe frytki z piekarnika

frytki z batatówNo cóż ja poradzę – naprawdę lubię frytki! Na szczęście ktoś mądry wpadł kiedyś na to, że można je zrobić w piekarniku oraz że można do tego wykorzystać bataty. Są one bogate w beta-karoten, mają niski indeks glikemiczny, zawierają sporo minerałów i witamin oraz likopen, który jest przeciwutleniaczem (tym samym zmniejsza ryzyko zawału i rozwoju nowotworu). Ewidentnie warto po nie sięgać! Przygotowanie frytek jest banalnie proste. Bataty należy umyć, następnie pokroić w słupki (uprzedzam – przyda się solidny nóż, być może będzie potrzebna jakaś przerwa jeśli macie tak mało siły w rękach jak ja:D). Później należy przełożyć bataty do miski, dodać olej, przyprawy i zioła, całość wymieszać. Po odczekaniu chwilki – przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki z batatów piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (warto doglądać i samemu ocenić, czy są już dostatecznie dobrze wypieczone).

zdrowe frytki z piekarnikaMoja rada

Jeśli po pracy chcecie jak najszybciej przygotować obiad, zróbcie tak jak ja – często bataty obieram i kroję dzień wcześniej, a następnie wkładam na noc do lodówki pod przykryciem. Dzięki temu czas na oczekiwanie obiadu po pracy skraca się i możemy się cieszyć tym wspaniałym pysznizmem, którym są frytki z batatów.

Smażony ser – pyszna i pożywna alternatywa dla kotletów mięsnych

ser smażony

Gdy frytki od jakichś 10 minut są w piekarniku, przechodzimy do przygotowania sera. Pewnego dnia odkryłam, że bułkę tartą można z pełnym powodzeniem zastąpić zarodkami pszennymi. Są one najcenniejszą częścią pszenicy i zawierają wiele składników mineralnych, w tym żelazo, więc na pewno warto po nie sięgać.

Postępujemy z nimi jak z bułką tartą, czyli po prostu wysypujemy na talerzyk. Na drugim talerzyku umieszczamy jajko wraz z papryką (słodką i ostrą) oraz solą. Następnie panierujemy nasz ser i wrzucamy go na rozgrzany olej/oliwę. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Trzeba uważać, by ser nam się nie rozpłynął, więc musimy być czujni! Mój usmażony ser może nie wygląda najpiękniej, ale jest naprawdę smaczny!

Sałatka z niczego

Gdy frytki się pieką a ser smaży, zabieramy się za sałatkę. szybka sałatkaNiektórzy są przekonani, że  w każdym obiedzie musi znaleźć się coś zielonego. Tutaj się nie zawiodą! Wszystko dzięki sałacie, do której należy dodać kilka umytych pomidorków a całość skropić octem balsamicznym, można dodać przyprawy (ja dodałam pieprz, Wy możecie trochę bardziej poeksperymentować). I tyle! Smaczna sałatka gotowa!

Zaproponowaną tu sałatkę możecie wymienić na inną moją propozycję, będzie równie pysznie!

Sałatka z ogórka małosolnego i roszponki.

5 2 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
Domowy burger - pysznizm.pl z pieczarkami i warzywami
5 lat temu

[…] obiad wege […]